Home » Cercetare

Category Archives: Cercetare

Recent Posts

Laborator de biotehnologie si culturi celulare

Laboratorul  este amenajat si echipat din fondurile obtinute conform proiectului PNII ID PCE-2011-3-0441, contract nr. 237/05.10.2011. Director de proiect- Prof. dr. Simona Cavalu.

Principalele echipamente existente la ora actuala:

 • Microscop inversat  CKX41 OLYMPUS pentru contrast de faza, epifluorescenta si camp luminos, cu sistem de achizitie a imaginilor si soft de prelucrare.

labbiotech1

 • Incubator pentru culturi celulare SANYO MCO-5AC, cu flux de CO2, lampa germicidala UV si control automat al temperaturii.

labbiotech2

 • HOTA de protectie biologica clasa II BIOHAZARD AQUARIA, model BIOACTIVA 90. Afisaj LCD, monitorizare automata a debitului de aer, filtre HEPA, Bec Bunsen Phoenix cu pedala si sensor, Lampa UV 30W

labbiotech3

 • Spectrofotometru UV-VIS METERTECH SP8001. Moduri de masurare la lungime de unda fixa, inregistrare de spectru, masurare in timp la o lungime de unda, masurare cantitativa, cinetica simpla.

labbiotech4

 • Centrifuga, baie termostatata, agitator magnetic, frigider, consumabile si reactivi specifici, medii de cultura.

labbiotech5

Exemple de analize si teste care pot fi efectuate in acest laborator:

Obtinerea de culturi  celulare primare

 • Cultivarea si mentinerea unor linii celulare
 • Caracterizarea morfologica si biochimica a celulelor aderente sau neaderente, tennici de colorare in fluorescenta.
 • Studiul mecanismelor senescentei si apoptozei celulare induse sub influenta unor factori externi
 • Caracterizarea raspunsului celular, testarea efectului unor substante farmaceutice  in culturi celulare prin tehnici de colorare in fluorescenta
 • Testarea biocompatibilitatii in vitro a unor biomateriale si dispozitive medicale
 • Evaluarea viabilitatii  celulare, teste de citotoxicitate: excluziune tripan blue, MTT, etc….

In masura in care vom putea beneficia de fondurile alocate acestui proiect pentru perioada 2014-2015, urmeaza sa achizitionam echipamente pentru determinarea dimensiunilor/ masei moleculare a unor nanoparticule si caracterizarea lor  in diferite emulsii, geluri, solutii coloidale – Zeta Potential Analyzer. Aceasta ne va permite sa initiem studii in domeniul nanotehnologiei / nanomedicinei.

labbiotech6

Prof. dr. Simona Cavalu – Director de laborator

Universitatea din Oradea, Str. Universitatii  nr. 1, Campus Central, Corp B, etaj 2 , sala B 207.
scavalu@uoradea.ro
http://simonacavalu.ro/

International Seminar on Biomaterials & Regenerative Medicine BioReMed’2013 şi Simpozionul Naţional de Biomateriale – ediţia a IX-a – Iaşi, 30 mai – 02 iunie 2013

Bun venit la BioReMed 2013

Dragi colegi,

Avem deosebita plăcere și onoare de a vă invita la Seminarul Internațional- Biomateriale și Medicină Regenerativă (International Seminar on Biomaterials & Regenerative Medicine-BioReMed’2013) și cea de-a IX-a ediție a Simpozionului Național de Biomateriale cu participare internațională, manifestări ce vor avea loc la Iași, în perioada 30 mai – 02 iunie 2013.

Centru cultural și istoric cu o veche tradiție universitară și științifică, orașul Iași își dorește să reunească cu această ocazie tot ce este inteligență, suflet mare și talent în domeniul medicinei regenerative și al biomaterialelor. ”Dulcele târg al Ieșilor”, molcolm oraș al poeziei și al iubirii, vă va încânta și prin muzeele, bisericile și monumentele sale renumite pe plan internațional. Atât prin tematicile abordate, cât și prin dezbaterile și lucrările care se vor prezenta public în cadrul acestei manifestări științifice internaționale, considerăm că această întâlnire va marca cu siguranță un moment important în dezvoltarea acestui domeniu inteerdisciplinar, oferindu-ne prilejul unor întâlniri cu profunde semnificații profesionale și afective.

Manifestarea este organizată de Societatea Română de Biomateriale – Filiala de Nord–Est, în parteneriat cu Filiala Iași a Societății Române de Biologie Celulară, Universitatea de Medicină și Farmacie ”Gr. T. Popa” Iași și Universitatea Tehnică ”Gh. Asachi” Iași.

Carmen Elena Cotrutz                                                        Corneliu Munteanu
Vicepreședinte SRB                                  Președinte Filiala de Nord-Est a SRB

Iulian Antoniac
Președinte SRB

Detalii inscriere, taxe, etc

Call for Papers – Research and Science Today Journal – In atentia studentilor, masteranzilor si doctoranzilor

Revista *RESEARCH AND SCIENCE TODAY *este o publicaţie fondată în anul 2011 de către Liga Studenţilor din Universitatea „Constantin Brâncuşi” în colaborare cu Universitatea “Constantin Brâncuşi” din Targu-Jiu. Revista este dedicată studenţilor la nivel de licenţă, masterat şi doctorat ai facultăţilor din ţară şi din străinătate. Ne dorim să oferim participanţilor posibilitatea de a-şi prezenta activităţile/lucrările lor ştiinţifice în următoarele domenii: Ştiinţe Sociale, Ştiinţe Economice, Ştiinţe Juridice, Ştiinţe umane, Ştiinţele educaţiei, Inginerie, Medicină şi Sport Această revistă oferă studenţilor posibilitatea de a-şi crea şi/ sau de a-șiperfecţiona abilităţile de a scrie lucrări ştiinţifice. Astfel, fiecare apariţie (două apariţii pe an) va conţine un număr preponderent de lucrări scrise de către studenţii, masteranzii şi doctoranzii facultăţilor din ţară ori/şi din străinătate.

Termenul limită pentru trimiterea materialelor este *1 martie 2013.

Revista este publicata la o editură recunoscută CNCS si este indexata BDI in SSRN (Social Science Research Network); Google Academica; Indexcopernicus; EBSCO; Ulrichs`s; Scipio; Genamics . Proquest (va fi listata in cel mai scurt timp), Doaj, MPRA (Munich Personal RePEc Archive, iar ca urmare este listata si in IDEAS, Econpaper, NEP, Socionet), HeinOnline (va fi listata in cel mai scurt timp)

Pentru mai multe detalii vizitati site-ul http://www.lsucb.ro/rst
**
**
CONTACT:
Director de revista:
– *Mărcău Flavius-Cristian*,
** Telefon: +40766665670
E – mail:_flaviusmarcau@yahoo.com

Marcau Flavius-Cristian
Phd. Candidate, International Relations and European Studies,
Babes-Bolyai University
Director of  RESEARCH AND SCIENCE TODAY journal
http://www.lsucb.ro/RST
Contact: Tel: +40766665670
Mail: flaviusmarcau@yahoo.com

Free Trial deschis la BMJ.com and BMJ Journals Collection

SC E-nformation SRL si BMJ (British Medical Journals) va ofera o perioada de acces gratuit pentru revistele medicale ale editurii.
Perioada de acces este 14 ianuarie – 13 februarie 2013.

BMJ.com este o revista medicala internationala, cu aparitie saptamanala, adresata medicilor. Furnizeaza o abordare inovatoare si inteligenta a principalelor probleme medicale si s-a consacrat ca parte integranta a industriei medicale inca de la infiintarea sa, acum 150 de ani. Pagina web a BMJ.com este actualizata zilnic, oferind accces pentru aproape un milion de utilizatori la cercetarea stiintifica originala si la o selectie de articole publicate anterior in revistele BMJ.
BMJ Journals Collection cuprinde 22 de titluri medicale importante din domeniile: specialitati clinice, sanatate publica si evidence-based medicine. Articole din revistele publicate de BMJ sunt autorizate si recenzate de experti de renume mondial din domeni, acopera toate domeniile medicale si contin cele mai recente progrese din practica clinica și de cercetare.
Accesati: http://journals.bmj.com/ 

Puteți accesa materialele promoționale (ghiduri de utilizare, buletine informative, template-uri, postere) pentru toate produsele BMJ aici:
http://group.bmj.com/group/subscriptions-and-sales/product-training-and-userguides/group/subscriptions-and-sales/product-training-and-userguides/promotional-tools

Mai multe informatii aici

 

Sesiuni de Comunicari Stiintifice Studentesti UCB Tg Jiu

Liga Studentilor din Universitatea “Constantin Brâncusi” Târgu-Jiu organizeaza in perioada 16-18 Noiembrie 2012 Sesiunile de Comunicari Stiintifice Studentesti din Targu Jiu pe diverse domenii precum:

Sesiunea “ECOSTUDENT

1. Management, Marketing , Administrarea Afacerilor
2. Contabilitate şi Informatica de Gestiune, Finanţe și Bănci

Sesiunea “ENGINEERING SCIENTIARUM

3. Inginerie Energetica
4. Inginerie Industriala
5. Protectia Mediului
6. Inginerie Economica
7. Mecanica
8. Automatica si Stiinte Aplicate

Sesiunea “LEGE SAPERE AUDE!

9. Drept Public
10. Drept Pricat
11. Drept International

Sesiunea “SENTENTIA

12. Relatii Internationale si Studii Europene
13. Administratie Publica
14. Istorie
15. Sociologie

Sesiunea “MENS SANA IN CORPORE SANO

16. Educatie fizica si Sportiva
17. Kinetoterapie si Motricitate Speciala
18. Asistenta Medicala Generala
19. Litere

 

Studentii sau masteranzii care doresc sa se inscrie, o pot face pana la data 30.09.2012, completand formularul sesiunii dorite intrand pe site-ul http://www.lsucb.ro/ ->Proiecte -> Sesiuni de Comunicari -> (alege-ti sesiunea la care participati) -> Inscrie-te (descarca-ti formularul de inscriere).

 • 10 Noiembrie 2012- Data limita pentru trimiterea lucrarilor
 • 17 Noiembrie 2012- Sustinerea lucrarilor

Inscierea la sesiunile de comunicari si trimiterea lucrarilor se va face la adresa de mail: sesiuni@lsucb.ro

Mentionam ca organizatorii asigura urmatoarele: cazare, masa, petrecere, publicarea articolelor intr-un volum colectiv. 

Dvs nu trebuie sa va platiti decat transportul si o taxa de inscriere (se va plati in ziua conferintei) in valoare de 35 de lei!

Pentru mai multe informaţii puteţi accesa site-ul: www.lsucb.ro . De asemenea puteţi trimite întrebările dumneavoastră  la adresa de e-mail:mihaela_ciorei@yahoo.com sau sa ii contactati pe:

Mihaela Ciorei  0761. 685. 915.

Flavius Mărcău 0766. 665. 670.

 

Vă mulţumim!

V-am atasat Invitatiile la Sesiunile de Comunicari pe fiecare Specialitate in parte.

Regulament de organizare a Cercurilor științifice studențești

Situația Cercurilor Studențești în anul universitar 2011-2012


Download ca PDF

Presentation Brochure – “THE ORADEAN MEDICAL STRATEGIES: APPROACHES, ACCOMPLISHES, TRENDS”


Download ca PDF – Presentation Broshure – “THE ORADEAN MEDICAL STRATEGIES: APPROACHES, ACCOMPLISHES, TRENDS”

New generation Biocomposites for Dental and Orthopedic Implants: Production, Characterization and Biocompatibility evaluation

National Authority for Scientific

Scientific and Technological

Research of Romania (ANCS)

Research Council of Turkey (TUBITAK)

                                                          

JOINT RESEARCH PROJECT

Romanian side

Director: prof. Dr. SIMONA CAVALU

University of Oradea

Faculty of Medicine and Pharmacy

Turkish side

Director: prof. Dr. GULTEKIN GOLLER

Istanbul Technical University

Financial support from UEFISCDI: 37440 lei. Contract nr. 540/30.05.2012

Summary: As patients have become more and more demanding regarding esthetic and biocompatibility aspects of their dental restorations, ceramic material has become a main object of scientific interest especially from the material point of view. In this context, we propose an evaluation of the structural, mechanical and biocompatibility properties of a new generation bearing, zirconia toughened alumina ceramics. The proposed composites for our study are prepared by using modern processing technologies – spark plasma sintering – taking the advantage of our previous colaboration in the framework of Romania- Turkey Bilateral Cooperation, contract nr.385/2010.

Visits to Romania

Visits to Turkey

Noi biocompozite pe baza de alumina/zirconiu pentru implante ortopedice si dentare: corelatii intre proprietatile structurale si evaluarea biocompatibilitatii

1.   Titlul proiectului:

 Noi biocompozite pe baza de alumina/zirconiu pentru implante ortopedice si dentare: corelatii intre proprietatile structurale si evaluarea biocompatibilitatii.

Codul proiectului: PNII ID PCE-2011-3-0441

Contract nr. 237/05.10.2011

Director: Prof. dr. Simona Cavalu

Facultatea de Medicina si Farmacie

Nivel de finantare: 990 000 lei.

2. Obiective generale

 • Producerea si investigarea modificarilor structurale ale unor noi biocompozite avand valori diferite ale raportului procentual Al2O3/ZrO2 precum si dupa adaosul de oxizi (TiO2, CeO2   )
 • Evaluarea biocompatibilitatii prin teste in vitro (culturi de celule) si in vivo (model animal)

3.   Activitati prevazute pentru etapa 2011- 2012

 • Investigarea proprietatilor structurale ale noilor composite preparate prin tehnica Spark Plasma Sintering. Metode utilizate- spectroscopie FTIR, difractie de raze X.
 • Investigarea microstructurii compozitelor influentata de raportul compositional

Al2O3/ZrO2. Metode utilizate- microscopie electronic SEM, analiza elemental EDX

 • Determinarea proprietatilor mecanice ale compozitelor. Metode- teste mecanice Vickers, rezistenta la fractura.

4.  Echipa

 • Prof. dr. Simona Cavalu- director
 • Prof. Dr. Viorica Simon
 • Conf. dr. Ratiu Cristian
 • Sef lucrari dr. Oswald Ioan
 • Asistent drd. Vlad Silviu
 • Asistent dr. Rugina Dumitrita
 

5. Rezultate obtinute in perioada 2011-2012

 • Au fost obtinute specimene o avand compozitia procentuala variabila a raportului Al2O3/ZrO2.
 • Analiza structurala a fiecarui specimen a fost efectuata prin inregistrarea spectrelor XRD si FTIR, iar rezultatele au fost interpretate sub aspectul modificarilor induse in urma aditiei oxidului de zirconiu la matricea de alumina.
 • Microstructura specimenelor demonstreaza ca tehnica Spark Plasma Sintering permite un proces de densificare a compozitelor care este benefic in raport cu proprietatile mecanice.

6. Diseminarea rezultatelor

 • Participarea la conferinte internationale
 • Bioceramics 23, Istanbul, Turcia, 7-10 Noiembrie 2011.
 • Bioceramics 24, Fukuoka, Japonia, 20-26 Octombrie 2012.
 • BioMMedd 2012, Constanta, Romania, 29 August- 3 Septembrie 2012.
 • 31 STEUCMOS 2012, Cluj- Napoca, Romania, 26-31 August 2012.
 • ECM XIII –Bone Fixation, Repair and Regeneration, Davos, Elvetia, 23-26 Iunie 2012.
 • IC-CMTP2, Miskolc, Ungaria, 8-11 Octombrie 2012

7. Publicatii

 • Simona Cavalu, V. Simon, C. Ratiu, V. Rus, I. Akin, G. Goller, Titania versus ceria alumina zirconia composites: structural aspects and biological tolerance, Key Engineering Materials Vols. 529-530 (2013) pp 595-600.
 • C. Ratiu, Simona Cavalu, V. Miclaus, Autologous Bone vs. Allograft Bone in Ridge Augmentation, Key Engineering Materials Vols. 529-530 (2013) pp 270-274
 • Simona Cavalu, V. Simon, C. Ratiu, I. Oswald,R. Gabor, O. Ponta, I. Akin, G. Goller, Correlation between structural properties and in vivo biocompatibility of alumina/zirconia bioceramics, Key Engineering Materials vols. 493-494, 1-6, 2012.
 •  Simona Cavalu, V. Simon, I. Akin, G. Goller, Improving the bioactivity and biocompatibility of acrylic cements by collagen coating, Key Engineering Materials vols. 493-494, 391-3966, 2012.
 •  C. Ratiu, Simona Cavalu, V. Miclaus, C. Ober, I. Ratiu, O. Ponta, Grafting materials for major sinus lift, Key Engineering Materials vols. 493-494, 609-614,  2012.
 • Simona Cavalu, V. Simon, C. Ratiu, O. Ponta, I. Akin, G. Goller, Biological tolerance and osseointegration of new bioceramics for arthroplasty applications, European Cells and Materials vol.24, supl.1, pg.41, 2012.
 • V. Simon, Simona Cavalu, I. Akin, G. Goller, Structural characterization of compact and porous alumina-zirconia composites, European Cells and Materials vol.24, supl.1, pg.63, 2012.
 •  C. Ratiu, Simona Cavalu, Porous titanium to accelerate bone regeneration for oral implantology, European Cells and Materials vol.24, supl. 1, pg.60, 2012.

8. Achizitii pentru infrastructura didactica si de cercetare.

 • Laptop- 3 bucati.
 • Proiector
 • Amenajare interioara laborator
 • Microscop de fluorescenta cu lumina inversata
 • Incubator de celule cu flux de CO2
 • Hota de protectie biologica dotata cu bec Bunsen cu pedala si sensor.