Home » Evenimente » Campanie de educație pentru Sănătate Sănătate într-o „Farfurie Sănătoasă” – ORADEA 10-11 Octombrie 2019

Campanie de educație pentru Sănătate Sănătate într-o „Farfurie Sănătoasă” – ORADEA 10-11 Octombrie 2019

Facultatea de Medicină şi Farmacie Oradea anunță demararea Campaniei de informare-educare-comunicare (IEC): SĂNĂTATE ÎNTR-O „FARFURIE SĂNĂTOASĂ”

Campania se desfășoară prin parteneriatul încheiat între:

– Facultatea de Medicină şi Farmacie Oradea

– Facultatea de Știinte Socio-Umane Oradea

– Direcţia de Sănătate Publică Bihor

 

CADRUL GENERAL:

Obezitatea este una dintre cele mai mari provocări ale sănătății publice din secolul XXI. Prevalența sa s-a triplat în multe țări din regiunea europeană a OMS din anii 1980, iar numărul persoanelor afectate continuă să crească într-un ritm alarmant.

 Preobezitatea și obezitatea sunt probleme importante de sănătate publică și au nevoie de o strategie comună, ce include promovarea obiceiurilor alimentare sănătoase și a unui stil de viață mai activ. În plus, față de provocarea diferitelor dizabilități fizice și a problemelor psihologice, excesul de greutate crește drastic riscul unei persoane de a dezvolta o serie de boli netransmisibile: boli cardiovasculare, hipertensiune arterială (cel puțin două treimi din prevalența acestei boli este atribuită direct obezității), diabet zaharat, dislipidemie, apnee de somn obstructivă, ficat gras non-alcoolic, osteoartrită, unele forme de cancer care afectează esofagul, colonul și rectul, ficatul, vezicula biliară, pancreasul, rinichii, precum și stomacul și prostata la bărbați și sânul, uterul și ovarele la femei.

 

SCOP:

Identificarea stării de sănătate și aspecte privind nutriția în rândul populației, în vederea creșterii gradului de informare, conștientizare și responsabilizare a populației printr-un număr de intervenții IEC strategic alese, adaptate vârstei și nevoilor beneficiarilor pentru a face modificări în stilul de viață în vederea gestionării greutății lor și îmbunătățirii stării generale de sănătate și a calității vieții.

 

OBIECTIVE

Obiectivul general: 

– reducerea numărului de îmbolnăviri și a comportamentelor de risc în rândul populației, prin informarea corectă şi încurajarea formării unor atitudini favorabile sănătății.

Obiective specifice:

– Promovarea sănătății și a stării de bine:

– funcționarea optimă din punct de vedere somatic, fiziologic, mintal, emoțional, social şi spiritual;

– educare-informare pentru dobândirea unui stil de viață sănătos;

– Prevenţie:

– prevenirea  atitudinilor negative față de sine și viață

 

Campania IEC: SĂNĂTATE ÎNTR-O „FARFURIE SĂNĂTOASĂ”:

  • Se desfășoară în cadrul Toamnei Medicale Orădene
  • Este realizată de către studenții de la Facultatea de Medicină și Farmacie, programul de studiu: Nutriție și Dietetică, sub coordonarea cadrelor didactice
  • Perioada de derulare: 10-11 octombrie 2019, începând cu ora 10
  • Locație: Platoul din fața magazinului Crișul
  • Este adresată persoanelor cu vârsta de peste 18 ani
  • Campania constă în: măsurarea indicelui de masa corporală, a gradului de grăsime viscerală și a gradului de hidratare, plus sfaturi cu privire la stilul de viață sănătos, alimentație corectă, informații despre prevenirea obezității.