Home » Info studenti » Proiect ASMO premiat la cea de-a 39-a Adunare Generală a Federației Asociațiilor Studenților în Medicină din România

Proiect ASMO premiat la cea de-a 39-a Adunare Generală a Federației Asociațiilor Studenților în Medicină din România

În perioada 13-16 decembrie 2018 a avut loc cea de-a 39-a Adunare Generală a Federației Asociațiilor Studenților în Medicină din România, unde și Asociația Studenților Mediciniști Oradea și-a făcut simțită prezența. Pentru prima dată în istoria asociației, un proiect ASMO, conceput de la zero din Oradea, a câștigat locul I la târgul național de proiecte. Numele proiectului este ,,Ana și Mia”. El a fost conceput de către studenta Șolea Sabina Florina, studentă anul IV , medicină generală, având prima ediție în data de 15.04.2017 . Proiectul urmează să fie preluat și de alte centre universitare.

Proiectul ,,Ana și Mia” este unic în țară, fiind singurul proiect care discută despre o problemă din păcate din ce în ce mai des întâlnită în rândul adolescenților și nu numai, aceasta fiind rata ridicată a anorexiei și bulimiei în rândul liceenilor. El se desfășoară prin informarea publicului prin intermediul posterelor, flyerelor, social media, conferințelor, serilor de film cu temă medical dar și prezența voluntarilor în diferite licee, ei explicând tinerilor cu vârstele cuprinse între 15-19 ani despre pericolele acestor boli și cum să procedeze, cui să i se adreseze în cazul în care ei cred că au anorexie sau bulimie. Proiectul este unul de impact : după prezentări, mulți adolescenți aleg să meargă la psihologul școlii, făcând astfel primul pas spre recuperare.
,,Proiectul este unul de impact, pentru că este o problemă foarte gravă cu care poate ne confruntăm și unii dintre cei prezenți aici , chiar fără să ne dăm seama. Este un proiect care merge pe premiza că în urma desfășurării sale, cam 3-4 persoane o să aibe un pic de minte și o să se gândească ,,eu chiar am o problemă, hai să fac ceva în privința ei”. ” au fost cuvintele de laudă auzite la decernarea premiilor din cadrul Târgului de Proiecte FASMR.

Proiectul a început așadar din inițiativa studentei Șolea Sabina Florina, studentă anul IV la medicină generală, sub îndrumarea doamnei doctor Maghiar Adriana. Doamna doctor Belba Adriana și doamna doctor Zancu Simona Ecaterina au contribuit la proiect, explicând mecanismele din punct de vedere psihiatric al declanșării acestor boli.
Din 2018, s-a alăturat proiectului și studenta Chifor Viorela ca și asistent coordonator, ea împreună cu studentul Țolas Bogdan prezentând proiectul la târg, reușind astfel să convingă lumea că acest proiect merită atenție națională.

Mulțumim pe această cale BEX-ului ASMO, format din George Mihele, Dinică Bianca Patricia, Alexandra Sebe, Alexandra Pop, Sanda Cristina, coordonatorilor de departamente Țolas Bogdan, Denisa Negruți, Balint Raul, Aida Miron, Stanis Claudia, Cătălin Farcaș și diviziilor, formate din Tudor Rus, Anca Goman și Corina Maria Botici , dar și studentei Iencea Consuela pentru colaborare și susținere!